Merjünk változtatni

Mintaértékű hálózat létrehozását tűztük ki célul, ahol különböző területen tevékenykedő civil szervezetek (legyenek akár a bíróság által bejegyzettek, akár informális csoportok) közös célok mentén együttműködnek, valamint tudásmegosztás révén maguk is egyre hatékonyabban lesznek képesek feladataikat ellátni.

Friss topikok

Támogatóink

logok_vegleges.jpg

Civil? De hisz én is az vagyok!

2014.01.20. 19:07 Merjünk változtatni

Tudtátok, hogy Magyarországon kb. 65.000 civil szervezet működik? Az Európai Uniós csatlakozásunk előtt egy magas tisztséget betöltő magyar politikus ezt mondta az Országházban: "Szeretném, ha Magyarország a civilek társadalma lenne. Társadalmunk fejlettségét hűen mutatja, hogy mennyire erősek a civil közösségek, melyek nélkül egyetlen nemzet sem lehet sikeres." 10 év telt el azóta, s ezeket a mondatokat bárki ma is elmondhatná, hiszen időszerűbbek, mint valaha. 

Képernyőfotó 2014-01-20 - 17.58.18.png

Norvégiában, ahol csak fele annyi ember él, mint Magyarországon, 115.000 civil szervezet működik és a lakosság 80%-a tagja legalább egy civil szervezetnek, így a civil szervezetek tagsága eléri a 10 millió főt. 

Miért van ennek nagy jelentősége? A civil szervezetek fontos szerepet játszanak a köz- és a magánszféra közötti kommunikációban, közreműködnek a jóléti szolgáltatások biztosításában és a demokrácia fenntartásában. a civil társadalom maga az a terep, ahol a népesség megtapasztalhatja az össze- és odatartozás érzését. Nagyban segít a másság elfogadásában és a közös értékek megtalálásában, illetve használatában a közös célok mentén. 

Civil szervezetben dolgozva gyakran találkozunk olyan önkéntesekkel, gyakornokokkal, segítőkkel, akik miután megízlelik a civil szervezeti munka szépségét, egyúttal rabjaivá is válnak. A teljesítménycentrikus, pénzközpontú, stresszes munkavégzéssel szemben erős kontrasztot mutat az egymásra odafigyelő, az esélyegyenlőséget szem előtt tartó, valós társadalmi igényeket kielégítő önzetlen és önkéntes munkavégzés. 

A civil szervezetek másik nélkülözhetetlen szerepe, hogy fontos érdekérvényesítő tevékenységet végeznek, a politikai és gazdasági szektor mellett képesek a társadalom mozgósítására és szükség esetén az alapvető értékek megvédésére. Egyúttal népszerűsítik az állampolgárok bevonását, az aktivitását, illetve az átláthatóságot, mely nélkül nem lehet őszinte és összetartó társadalmat építeni. 

Egy a Norvég civil Támogatási Alap jóvoltából "Merjünk változtatni" címmel nemrégiben indult program során a Levegő Munkacsoport szakemberei nem kevesebbet vállaltak, minthogy új alapokra helyezik a hazai civil szektor működését.

NCTA_tamogato_es_lebonyolito_logosor_levegos.JPGOlyan mintaértékű együttműködési hálózat létrehozását tűzték ki célul, mely a legkülönbözőbb területeken dolgozó civil szervezeteket kapcsolja össze közös értékeik mentén, kihasználva az egyes szervezeteknél tapasztalható kiváló képességeket és tapasztalatokat. A projekt során tudatos stratégiai tervezés mellett, közös projekteket valósítanak meg, pontosan megismerik lehetőségeiket és hatékonyabban lesznek képesek megvalósítani a saját maguk által kitűzött célokat. 

E blogon a következő két évben folyamatosan hírt adunk a folyamatról, megosztjuk az eredményeket és várjuk mindazok hozzászólásait, véleményét, vagy épp bekapcsolódási szándékát, akik szívesen segítenek abban, hogy Magyarország valóban a civilek társadalmává váljon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merjunkvaltoztatni.blog.hu/api/trackback/id/tr525772333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrUrb 2014.01.20. 23:12:33

Köszönöm ezt az írást! A '90-es években tagja voltam egy civil szervezetnek, aztán munkám miatt távol kerültem. Most, hogy elolvastam ezt a Blogot jutott eszembe, hogy mennyit adtak Ők nekem. Bár az emlékek már régiek, de valóban példát mutattak a máshogy gondolkodók elfogadásában, és az önzetlenségben. Meg fogom keresni őket, remélem még léteznek!
süti beállítások módosítása