Merjünk változtatni

Mintaértékű hálózat létrehozását tűztük ki célul, ahol különböző területen tevékenykedő civil szervezetek (legyenek akár a bíróság által bejegyzettek, akár informális csoportok) közös célok mentén együttműködnek, valamint tudásmegosztás révén maguk is egyre hatékonyabban lesznek képesek feladataikat ellátni.

Friss topikok

Támogatóink

logok_vegleges.jpg

Ez is csak hulladék!

2015.07.15. 15:09 Merjünk változtatni

Miért kell egy hulladékhasznosító cégnek hulladékkal elárasztania a lakosságot? Ez a jogos kérdés merülhet fel a napokban minden Budapesti háztartásban, akik megkapták a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. és Budapest város közös levelét.

2015-07-15_14_14_00_1.jpg

A levél a "Fontos információk a fővárosi hulladékgazdálkodás fejlesztéséről" címet viseli, mely miatt érdeklődéssel vettem kezembe. Vártam, hogy tájékoztatnak az üveghulladékok elhelyezéséről, vagy a veszélyes hulladékok kezelésének szabályairól, esetleg arról, hogy mostantól a szelektív kukákat már nem havonta egyszer, hanem kétszer is elszállítják. De nem! Olvasás közben a szám lassan lebiggyedt és rájöttem, hogy már megint egy marketing kiadványt tartok a kezemben, ráadásul úgy, hogy az ilyen típusú levelek kézbesítését ügyfélkapumon keresztül letiltottam. 

De mennyibe került ez és mennyi szemetet is küldtek ki postán?

Ha az egyenként 15 grammos levelet minden Budapesti háztartásba eljuttatták, akkor 759.000 háztartással számolva ez 11.385 kg szemetet jelent. A posta díjszabása alapján 115,-Ft-ba kerül egy ilyen levél kézbesítése, melyre a rendkívüli nagy szám miatt nyilván kedvezményt kaptak a feladók. Ha 100,-Ft / levéllel számolok, akkor csaknem 76 millió Ft volt a levelek célba juttatása. Természetesen elképzelhető, hogy közmunkásokkal juttatták el a címzettekhez a leveleket, így a költséget sajnos becsülni se tudom. 

A levél projektek leírását tartalmazza, megtudhatjuk belőle, hogy az egyik válogatóműben 14 fogvatartottat foglalkoztatnak, vagy azt, hogy Pusztazámoron gázhasznosító rendszer épül. Leginkább azonban a Széchenyi terv. Budapest és az FKF Zrt logója uralja az anyagot. 

Miért érdemel ez a szemetelés ennyi szót? Nos azért, mert Magyarországon a civil szervezetek támogatása drámai mértékben csökkent! A lakosság szeméttel való elárasztása és sok millió forint elköltése a semmire óriási pazarlás. Nyilván bele lehetett volna írni ebbe az Európai Unió által finanszírozott Kohéziós Alapból megvalósuló projektbe, hogy a kommunikációját civil szervezetek bevonásával kívánják megoldani. Ezzel munkahelyeket fenntartva, vagy épp létrehozva és az üzenetet sokkal hatékonyabban eljuttatva a lakossághoz, egyben növelve annak környezettudatos szemléletét. 

Annyit kérnék mindenkitől, hogy elolvasás után a levelet kizárólag a papírhulladék gyűjtésére szolgáló kék színű hulladéktárolóba dobja!

Vagy nem lenne helyes az értékrendem?

HZs.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merjunkvaltoztatni.blog.hu/api/trackback/id/tr437630198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása