Merjünk változtatni

Mintaértékű hálózat létrehozását tűztük ki célul, ahol különböző területen tevékenykedő civil szervezetek (legyenek akár a bíróság által bejegyzettek, akár informális csoportok) közös célok mentén együttműködnek, valamint tudásmegosztás révén maguk is egyre hatékonyabban lesznek képesek feladataikat ellátni.

Friss topikok

Támogatóink

logok_vegleges.jpg

Gyenge társadalom, alacsony civil aktivitás

2014.09.08. 13:04 Merjünk változtatni

Az emberi kapcsolatok struktúrája, mennyisége és minősége a feltétele az egészséges és jól működő társadalomnak. Társadalmi tőkének is szokták mindezt nevezni, mely jól mérhető az általános bizalom mértékével, a társadalmi nirmák betartásával és a civil társadalom aktivitásával. 

IMG_5053.jpg

Egy 2013-as magyar kutatás alapján, mi magyarok, ragaszkodunk a családhoz és a házasság intézményéhez. Ezt támasztja alá az UNICEF fejlett országokban végzett felmérése is, mely szerint Magyarországon ápolják az egyik legszorosabb kapcsolatot gyermekeik szüleikkel. 

Nagyon érdekes ugyanakkor, hogy a családtagjainkkal ápolt szoros bizalmi viszonyhoz képest a KSH szubjektív jóllét vizsgálata szerint a 10-es skálán mindössze 5,3 szintre értékeljük az emberekbe vetett bizalmunk szintjét. 

A külvilágban való gyenge bizalom komoly jelzésül kell, hogy szolgáljon döntéshozóink számára is. A példaként tekinthető erős demokratikus gyökerekkel rendelkező társadalmakban (skandináv országok, Németország, Egyesült Királyság) magas az általános bizalmi szint, sokrétűek az emberi kapcsolatok és virágzik a civil aktivitás. Ezzel ellentétben nálunk sokszor csak a család szintjén fontosak az alapvető társadalmi értékek, szélsőséges esetekben akár az is előfordulhat, hogy a morális kötelezettségek csak a családon belül válnak érvényessé, a család határa egyben az erkölcsösség határa is lesz.

Otthon a kertben nem dobjuk el a műanyag palackot, de az erdőben már megtesszük, családtagjaink pénzét nem emeljük el a pénztárcájukból, de az adózást megpróbáljuk elkerülni. A saját utcánkban nem hajtunk gyorsan, de a szomszéd utcában már 60-al hajtunk a 30-as táblánál. Kollégiumi szobatársunknak elnézzük, ha nem megengedett módszerekkel él, másokat ugyanezért elítélünk...

Ez a kapcsolatérzékenység az emberek társadalmi és politikai intézményrendszerbe vetett bizalmát is megrendíti, így a társadalom a mindenkivel szemben bizalmatlan mikroközösségek halmazává válik, a társadalmi tőke pedig megrendül. 

Súlyos felelősség terheli a kialakult helyzetért azt a döntéshozói szintet is, akik az egymásra mutogatásban jeleskednek a társadalmi párbeszéd erősítése, az alulról jövő kezdeményezések felkarolása, a társadalmi bizalom megerősítését célzó civil közösségek támogatása helyett. 

Mi lehet a megoldás? Ne menjünk el a segítségre szorulók mellett! Legyen az akár egy babakocsis anyuka, egy mozgásában korlátozott személy, a szomszédunk, vagy egy általunk is fontosnak tartott közösségi cél. Szemlesütés helyett álljunk ki saját és mások általunk hitelesnek vélt igazáért is. Változtassunk a rendszeren együttesen, ne törődjünk bele a megszokottságba, merjük elmondani azt, amitől jobbá, élhetőbbé, aktívabbá, bizalmasabbá válhat a társadalom. 

 

(Írásunk az Élet és Tudomány LXIX.évfolyam 33.szám 1049. oldalán megjelent írásának felhasználásával készült.)

A bejegyzés trackback címe:

https://merjunkvaltoztatni.blog.hu/api/trackback/id/tr426680097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reaktív63 · http://www.tisztas.eoldal.hu 2014.09.10. 09:58:23

Ebben a beszélgetésben, /annak főleg az első részében /, Feldmár András a társadalom pszichológiai,mentális állapotáról, éretlenségéről, ennek okairól és káros összefüggéseiről , és a teendőkről értekezik . Szerintem ennek ismeretében talán jobban meg lehet érteni az érthetetlenül passzív stb. Magyar társadalmat, önmagunkat .
gepnarancs.hu/2014/04/ha-a-szeretetbol-nem-lesz-jarvany-akkor-beledoglunk/

reaktív63 · http://www.tisztas.eoldal.hu 2014.09.10. 10:03:23

Sokadszor olvastam újra Feldmár András sokkolóan igaz, kritikus, megszívlelendő gondolatait,szívből ajánlom mindenki figyelmébe : hvg.hu/kultura/20131112_Feldmar_Valoszinuleg_ambulans_orultnek_g
süti beállítások módosítása