Merjünk változtatni

Mintaértékű hálózat létrehozását tűztük ki célul, ahol különböző területen tevékenykedő civil szervezetek (legyenek akár a bíróság által bejegyzettek, akár informális csoportok) közös célok mentén együttműködnek, valamint tudásmegosztás révén maguk is egyre hatékonyabban lesznek képesek feladataikat ellátni.

Friss topikok

Támogatóink

logok_vegleges.jpg

Atombomba és láncreakció

2015.10.14. 17:22 Merjünk változtatni

Egy 1933 szeptemberi napsütéses délután a Southampton Row egyik útkereszteződésében az emigráns magyar fizikus, Szilárd Leó fejében megszületett a maghasadás gondolata. 

2047_one-southampton-row_02.jpg

Szilárd Leó feltette magának a kérdést: mi lenne, ha egy neutront belelőnénk egy atommagba? (Minthogy a neutronnak nincs elektromos töltése, nem taszítják el a magban lévő protonok, ezért közvetlenül bele irányírhatók.) Eszébe jutott, mi lenne, ha találna egy olyan anyagot, melynek atommagjából egyetlen neutron becsapódása után kettő neutron repülne ki?

lancreakcio.jpg

Szilárd lelki szemei előtt már látta is a láncreakciót, ahol exponenciálisan növekedő számú neutron kétfelé szaggatja az atommagokat. 

Strand Palace Hotel beli kicsiny szobájában még aznap este kiszámolta, hogy néhány kilogramm anyagból annyi energia szabadulhat fel, ami egy kisebb város egész évi energiaszükségletét fedezni képes. Feltéve persze, hogy az anyag rábírható a szabályozott láncreakcióra. Ha ez nem sikerül, akkor ugyanezen mennyiségű anyag az egész várost elpusztíthatja. 

9633768.jpg

Az urán érc ígéretesnek mutatkozott, kutatási elképzelései miatt Szilárd kivándorolt az USA-ba és ott folytatta kísérleteit. Szilárd rávette Albert Eistent, hogy írja meg híressé vált levelét Roosevelt elnöknek

cikk4201_eisten_szilard.jpg

Fenti képünkön Eistein és Szilárd Leó.

E levél kétségtelenül megváltoztatta a világot. Szilárd később, 1942-ben Chicagóban vezető szerepet játszott az első szabályozott láncreakció megalkotásában, mely megnyitotta az utat az atombomba létrehozására. 

Szilárd azonban felfogta, hogy e fegyver milyen óriási veszélyt jelent az emberiségre, ezért élete hátralévő részét az atombomba elleni felvilágosítással és veszélyeire való figyelemfelhívással töltötte. 

Ha most felnézünk és elolvassuk e blognak a címét "merjünk változtatni" talán már sejthetjük is, hogy miért kezdtem e történet bemutatásával írásom. 

A láncreakciót nem csak a neutronok indíthatják be, és nem is csak fizikai értelemben beszélhetünk róla. Egy egy előremutató gondolat, vagy tevékenység ugyanígy alapvetően változtathatja meg a világot. Eleged van a lakóhelyed melletti zajból és légszennyezésből? Nem bírod már elviselni, hogy szomszédod állandóan gumival és PET palackokkal gyújt be a kazánjába? Halmozottan hátrányos helyzetű gyermeked miatt nem tudsz munkába állni, de senki nem segít helyzeteden? Érzékeny vagy a társadalmi problémákra, de úgy gondolod egyedül kevés vagy a megoldásukhoz? Változtass! Keresd meg azokat a fórumokat (civil szervezeteket) akik a számodra fontos problémákkal foglalkoznak. Mondd el nekik ötleteidet és segítsd munkájukat önkéntességgel, mások meggyőzésével, vagy akár pénzzel. 

img_8640.jpg

A "Merjünk vátoztatni" projekt keretében több, mint 20 civil szervezetnek segítünk, hogy képesek legyenek saját útjukon gyorsabban és sikeresebben haladni. A tegnapi napon tartottuk önkéntes programunk találkozóját, ahol vállalati önkéntesek és egyetemisták fejezték ki szándékukat, hogy segítsék a civil szervezeteket. Rájuk máris büszkék vagyunk! Te is képes vagy segíteni, ne menj el a lehetőség mellett, találd meg a hozzád közel álló civil szervezetet és segítsd munkájukat.

Képesek vagyunk arra, hogy egy-egy jó ötletből, kezdeményezésből rövid ídő alatt maghasadás szerű eredményeket érjünk el. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak egyetértő, egymást segítő emberekre. Rád. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merjunkvaltoztatni.blog.hu/api/trackback/id/tr217968088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása